Az elmúlt hetekben sokféle cikket illetve véleményt olvashattunk az OKJ képzéseket illetően. 

Vannak olyanok, akik pusztán „marketing eszköznek” vagy „reklámfogásnak” tekintik a felnőttképző intézmények részéről, hogy minél több résztvevőt csalogassanak be iskolájukba.

 

Ugyan 100 %-ig még mi felnőttképzők sem tudjuk, miként is fog alakulni az új rendszer, viszont az eddig megjelent törvények, vagy kormányrendelet alapján a következő ismereteink vannak.

A régi OKJ szerint induló képzésekre, függetlenül attól, hogy az szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés valamint egyéb felnőttképzési törvény alá eső képzés, 2020. december 31-ig lehet jelentkezni, mivel a felnőttképzést folytató intézmények ezzel a dátummal bezárólag indíthatnak képzéseket.

2020 december 31-ig elindított képzések szakmai vizsgáját legkésőbb 2022. december 31-ig be kell fejezni.

FONTOS!
Ezekre a szakmát adó OKJ képzésekre iskolarendszeren kívüli oktatást folytató felnőttképzési intézményeknél lehet már csak jelentkezni.

Iskolai rendszerű képzést folytató intézmények, mint például a technikumok valamint a szakképző iskolák  az új szakképzési törvény szerint  2020. szeptember 1-től  már az új jogszabályi feltételek szerint működnek és indítják szakmát adó képzéseiket.  Tehát ezekben az intézményekben már nem lesz lehetőség a régi OKJ rendszer szerint tanulni és szakmát szerezni.