“A Vecsési Ipartestület és az A2 Stúdió Kft. együttműködése nem új keletű, az oktatási központtal közösen szervezett képzéseken már több vecsési tett sikeres vizsgát. Az OKJ-s képzési rendszer átalakulásával az eddigi együttműködés megváltozik, Vecsés szempontjából mindenképpen előnyére, hiszen a tervek szerint várhatóan jövőre az elméleti és a gyakorlati oktatás, továbbá a vizsgáztatás is megoldott lenne Vecsésen. A részletekről Rabi-Rizmajer Andrea, az A2 Stúdió felnőttképzési intézmény vezetője tájékoztatta lapunkat. – A Vecsési Ipartestülettel közösen folytatott képzéseink iskolarendszeren kívüli felnőtt képzések, de az OKJ-s rendszer átalakulásával ezek nagy része bekerül az iskolarendszerű képzésbe. Ezek 2, 3 és 5 éves képzések lesznek, attól függően, hogy a jelentkezők milyen előtanulmányokkal rendelkeznek. Akik még a régi rendszer szerint szeretnének részt venni a szakmát adó képzéseken, azok december 31-ig jelentkezhetnek, január 1-jétől már csak az új rendszerhez tudnak csatlakozni – mondta Rabi-Rizmajer Andrea a felnőttképzési rendszer átalakulásáról. Az A2 Stúdió és a Vecsési Ipartestület között létrejött együttműködési megállapodás szerint a jövőben logisztikai, gépkezelői, élelmiszer-, vegyiárueladó, pedagógia valamint mezőgazdasági képzéseket indít melyeket Telepi út 58. szám alatt, az ipartestület épületében tartják. Ez könnyebbséget jelent a vecsésieknek, mivel az elméleti és a gyakorlati oktatás is helyben történne. Ezekre a képzésekre december 31-ig Vecsésen jelentkezhetnek, akik a régi rendszer szerint azaz iskolarendszeren kívül, tanfolyam keretében szeretnének szakmát tanulni. Az Ipartestülettel kötött együttműködéssel kapcsolatban Rabi-Rizmajer Andrea elmondta, Skribek Pál elnökkel több tárgyaláson és egyeztetésen vannak túl, az A2 Stúdió és az Ipartestület elképzelései összhangban vannak, ezért hoszszú távra terveznek és szeretnének kialakítani egy vecsési oktatóközpontot, amely már az új képzési rendszernek megfelelően működne, melyhez már rendelkeznek a szükséges engedélyekkel.

Egy olyan komplex rendszer kialakításában gondolkodunk, ahol az elmélet és a gyakorlati oktatás, illetve hosszú távon a vizsgáztatás is megoldott lenne. Vannak még törvényi szabályozások, amelyeket még nem ismerünk teljesen, ezért ezek a tervek várhatóan csak a jövő év első felében valósulhatnak meg – mondta Rabi-Rizmajer Andrea.

Nyelvi képzése indítását is tervezik Vecsésen, a tanfolyamok résztvevői Pécsi Tudományegyetem Idegennyelvi Központjához tartozó nemzetközileg is elismert ECL követelményrendszer szerint tehetnek nyelvvizsgát. – Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokon már túl vagyunk, amely szerint elfogadnak bennünket vizsgaközpontnak. Az akkreditációs eljárás most indul, amit pilisi és vecsési együttműködéssel szeretnénk teljesíteni – árulta el Rabi-Rizmajer Andrea, hozzátéve, hogy ezzel a megoldással a vecsési térségnek is lenne nyelvvizsgaközpontja. A felnőttképzésben tanulható szakmákkal és további részletekkel kapcsolatban a Vecsési Ipartestület Telepi út 58. szám alatt található irodájában, valamint a 350-163 telefonszámon, továbbá Rabi-Rizmajer Andreától a 06-20/452-2232-es telefonszámon kérhetnek további felvilágosítást.”

A cikk a Vecsési Tájékoztatóban olvasható. Az alábbi linken le tudjátok tölteni pdf formátumban is.

LETÖLTÉS

Kellemes olvasgatást!